Sitseillä tarkoitetaan akateemista pöytäjuhlaa eli kyseessä on tapahtuma, joka pitää sisällään ruokaa, juomaa, juomalauluja, yhdessäoloa ja rutkasti hauskanpitoa. Sitsiperinteitä on kuitenkin useita erilaisia, ei ole siis yhtä ja oikeaa tapaa sitsata.

 

Sitsit ovat siis akateemista hauskanpitoa vanhoja perinteitä kunnioittaen. Syksyllä 2020 kiinnitämme erityistä huomiota fuksisitsien turvallisuuteen. Muista kuitenkin tutustua turvallisen osallistumisen ohjeistukseen. Sitsikulttuuri on opittava luonnossa, mutta tässä muutama vinkki!

 

 

Sitsiaakkoset

TOASTMASTER, eli toast tai tousti ohjaa illan kulkua. Useilla sitseillä heitä on useampi. Toastmasterit pitävät huolen sääntöjen noudattamisesta ja rankaisevat niiden rikkojia.

SITSAAJAT ovat kaikki pöytäjuhlaan kutsutut henkilöt.

SITSILAULU valitaan sitsivihosta ilmoittamalla numero ja laulun nimi.

ALOITETTAESSA tulisi osallistujien seistä jo valmiiksi istumapaikkansa edessä. Sitseille tullaan aina ajoissa. Jokainen etsii oman nimellään varustetun paikkansa ja jää seisomaan tuolin taakse. Toustit aloittavat sitsit tss-tss-tss -ääntelyllä. Jonka jälkeen he aloittavat muiden tsitsitellessä laulamaan “En liten fågel…” sitä seuraa kysymys “Vad sjöng den lilla fågeln då?” johon sitsikansa vastaa “Joo”.
Siitä siirrytään asiaan laulamalla ”Helan går”.  Pöytään istutaan yhdessä vasta toastmasterin kehoituksesta. 

PUNISHMENT on rangaistus sääntöjen rikkomisesta. Sen langettaa toast, mutta sääntöjä rikkovan sitsaajan saa ilmiantaa kuka vain huutamalla punishment, punisment! Rangaistuksille ei saa ikinä taputtaa tai nauraa. Rankaistavaa henkilöä tai henkilöitä saa osoittaa sormella paheksuvasti ja sanoa kovaan ääneen -HYI!

MELLANSUP huudetaan, kun halutaan ottaa huikka juomasta. Mellansuuppia saa huutaa ainoastaan laulujen aikana, ei ikinä kesken esityksen tai punismentin!

OMSTART puolestaan huudetaan mille tahansa laululle tai esitykselle, joka ei suju toivotulla tavalla.

PÖYDÄLLE HUUTAMINEN tapahtuu taputtamalla pöytää kädellä ja huutamalla vi vill ha (ryhmän nimi) på bordet. Pöydälle ei saa ikinä huutaa yksittäisiä henkilöitä, vaan ainoastaan erilaisia ryhmiä, kuten fukseja tai koulutusohjelmia. Pöydälle huudetut joutuvat esittämään jotain, yleensä sitsilaulun.

JUOMINEN JA SYÖMINEN tapahtuu satunnaisesti ja aina syystä. Ruokaa tai juomaa ei nautita kun toast puhuu eikä laulun tai esityksen aikana. Sitseihin kuuluu kylmä ruoka ja lämmennyt kalja! Muistathan syödä hyvin ennen sitseille  tuloa.

PUHUA ei saa kesken esityksen, laulun tai toastin puheen. Toast avaa puheenvuoronsa aina kelloa soittamalla. Puhelimen tulee olla äänettömällä.

TAUKOJA pidetään ainoastaan taoastin niin sanoessa. Taukoa voi pyytää pyytämällä puheenvuoron ja esittämällä asiansa. Pöydässä pitää olla takaisin istumassa aina ajoissa!

TAPUTTAMINEN on sitseillä vähän tyhmää. Yleisesti suosiota osoitetaan hakkaamalla kädellä pöytään.

NOSTAESSA MALJAA, eli skoolatessa tulee noudattaa toastmasterien antamaa järjestystä.

 

Sitsien 10 käskyä

  1. Saavu aina ajoissa paikalle 
  2. Etsi oma paikkasi, mutta älä kuitenkaan istu ennen kuin olet saanut siihen luvan 
  3. Toastmasterin sana on laki 
  4. Pöydästä ei ole sallittua nousta ilman toastmasterin lupaa taukojen ulkopuolella. Ellei näin ole erikseen sovittu.
  5. Kun joku muu puhuu tai esiintyy, ole hiljaa, äläkä syö tai juo 
  6. Kaikkien elektronisten Sitsien laitteiden käyttäminen on sitsien aikana kielletty, joten muista laittaa puhelimesi äänettömälle 
  7. Sitseillä ei taputeta – voit osoittaa suosiota hakkaamalla pöytää kämmenellä sopivalla voimakkuudella 
  8. Rangaistuksille ei hurrata; niille sanotaan ”hyi” 
  9. Huutelu vieraisiin pöytiin on epäsopivaa ja johtaa rangaistukseen 
  10. Älä perseile!

JA LOPUKSI:
Syö aina, kun ehdit; laulujen välissä ei aina tunnu ehtivän edes koskea ruokaan. Joka tauolla kannattaa käydä vessassa – ihan vain varmuuden vuoksi. Pidä hyvää seuraa vierustovereillesi. Mauton huutelu ei kuulu sitseille, tottele toastia ja noudata sääntöjä. Ennenkaikkea kuitenkin pidä hauskaa!