Syksyn opinnot ovat olleet yhdelle jos toisellekin kuormittavia ja jaksaminen alkaa olla äärirajoilla. Vaikka virallisesti kyseessä on liikuntainterventio, myös jaksaminen on ehdoton osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja siksi puhe rauhoittumisesta on myös tärkeää.

Jokainen huolehtii jaksamisesta hieman eri tavalla; joku voi purkaa ahdistuksen lenkkipolulle, toinen rauhoittuu pitämällä tiukasti kalenteria menoistaan ja kolmas pelaa lautapelejä kaveriporukalla. Aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta rentoutua ja rauhoittua etukäteen, vaan joskus väsymys saattaa iskeä täysin tyhjästä. Käynkin tällä kertaa läpi erilaisia tapoja ja työvälineitä rauhoittua ja rentoutua myös kiireen keskellä. 

 

 • Hengitä. Syvä ja hidas hengitys aktivoi parasympaattista hermostoa ja rauhoittaa myös mieltä. Kun pää tuntuu iskevän tilttiin, tässä hyvä ensiapu:
  Jos mahdollista, minimoi mahdollinen häly. Ota mukava asento seisten, istuen tai maaten ja sulje silmät. Pistä yksi käsi rinnalle ja toinen vatsalle. Vedä syvään henkeä 4 sekuntia ja ohjaa hengitys kohti rintaa ja koeta saada rinnalla lepäävä käsi kohoamaan. Pidä hengitystä 2 sekuntia ja ulos hengitä 6 sekunnin ajan. Toista äskeinen, mutta ohjaa tällä kertaa hengitys kohti vatsaa. Toista harjoitus 10 kertaa. 

 

 • Meditoi. Voit etsiä Youtubesta ohjatun meditaation tai rauhallista musiikkia. Jos meditointi on sinulle tuttua, myös oman hengityksen seuraaminen riittää. Etsi rauhallinen paikka, vaikka työ- tai koulupaikan vessa, jos ei muuta löydy ja keskity meditointiin 5-10 minuuttia. 

 

 • Venyttely/jooga. Tee pitkiä, 30 sekunnin pituisia venytyksiä mukavuusalueella. Asennon tulisi olla sellainen, ettet irvistele tuskissasi, vaan kykenet hengittämään rauhallisesti ja syvään venytyksen tai joogan aikana.

 

 • Kävely. Jos mahdollista, mieluiten ulkona. Jos aika ei riitä puolen tunnin kävelyyn, myös 10 minuutin rauhallinen tallustelu auttaa.

 

 • Hiljaisuus. Emme välttämättä itse edes huomaa, miten olemme jatkuvasti hälinän ympäröimänä. Podcast taustalla, musiikki opiskelujen taustalla, tila täynnä ihmisiä… Hiljaisuus voi tuntua aluksi oudolta, mutta voit edetä pienin askelin: käy pyörähtämässä minikävely talosi ympäri ilman kuulokkeita tai istu hetken aikaa sängyllä ja yritä kuulostella ympäristösi ääniä.Toivottavasti näistä vinkeistä löytyy uusia ideoita rauhoittumiseen. Muistathan, että jatkuvasti stressaantunut ja paha olo ei ole normaalia, eikä sitä tarvitse kestää. Jos kuitenkin tuntuu, että kiire on jatkuvasti mielessä etkä tiedä mitä tehdä, muista että apua löytyy! 

 

Hyödyllisiä linkkejä //Useful links:

 

https://www.nyyti.fi/

https://www.ulapland.fi/FI/Opiskelu/Ohjaus-ja-hyvinvointi/Tukea-arkeen-ja-hyvinvointiin (mm. kuraattorin yhteystiedot ja muita hyödyllisiä linkkejä)

https://www.facebook.com/mielenterveys/

https://blogi.eoppimispalvelut.fi/arjenituja/

https://www.facebook.com/hyvinvointiapteekki/***********************’

 

Autumn has been tough for everyone and rushing is part (or everything) of our everyday life. Relaxing and being still are important parts of our wellbeing, not just now, but always. I listed 5 things to do, when you feel overwhelmed and stressed:

 

 • Breathe. Here’s an easy exercise to start with: Make sure that you have as calm enviroment as possible and that you’re comfortable. You stand, lie down or sit down. Close your eyes and place your one hand on top of your chest and other one to your stomach. Take a deep breath in and try to guide your breath towards your chest and make your hand rise. Hold your breath for couple seconds and then release breath slooooowly. Repeat, but guide your breath this time towards your stomach and try to make the hand on your stomach rise. Repeat this whole set 10 times.

 

 • Meditate. You can try videos from youtube, soft music or nature sounds or just following your breath. Start easy, just few minutes and lengthen the time little by little.

 

 • Stretching/Yoga. Do long, 30s stretches in your comfortzone. You should be able to breathe long and deep without discomfort.

 

 • Walk. If possible, go outside. Even just a walk around your homebuilding is enough to relieve the stress.

 

 • Silence. We are condumed by noise almost 24/7. Music, podcasts, tv, Youtube, places with a lot of people… Silence can feel a little bit weird in the beginning, but you can start with just 2 minutes sitting down in silence and just trying to identify sounds in your enviroment. You can also try to take a short walk without headphones.

 

Just remember that feeling stressed out ALL THE TIME isn’t normal and there is help available.