Vetoomus Lapin yliopiston johdolle: Avoimen yliopiston tutkinto-oikeutta ei tule hyväksyä.
28.5.2025 by LYY
Me allekirjoittaneet Lapin yliopiston ylioppilaskunta ja ainejärjestöt vastustamme jyrkästi Suomen hallituksen puoliväliriihessä 22.–23.4.2025 esittämää linjausta, jonka mukaan avoimille yliopistoille voitaisiin myöntää tutkintoanto-oikeus. Tämä olisi koko Suomen korkeakoulutuksen kannalta historiallinen ja haitallinen muutos — mutta erityisen vakava se olisi Lapin yliopistolle.
Lapin yliopiston avoin yliopisto on vielä suhteellisen pieni ja täydentävässä roolissa. Sen roolin muuttaminen tutkintokoulutuksen tarjoajaksi vaatisi mittavaa opetustarjonnan kasvattamista ja hallinnollista kehittämistä. Tämä kehitys olisi vääjäämättä pois Lapin yliopiston tutkinto-opetuksesta, joka toimii jo nyt rajallisilla resursseilla.
Mikäli avoimessa yliopistossa voisi suorittaa tutkinnon maksullisesti, murennettaisiin samalla suomalaisen koulutuksen kulmakivi — maksuttomuus. Tutkintokoulutuksen muuttuminen maksulliseksi tekisi siitä harvojen etuoikeuden. Se kasvattaisi eriarvoisuutta erityisesti meillä pohjoisessa, missä sosiaaliset ja alueelliset erot ovat jo valmiiksi merkittäviä.
Lapin yliopisto rakentuu vahvasti yhteisöllisyydelle, saavutettavuudelle ja perustuu läsnä olevan opetuksen vuorovaikutukselle. Opetuksen tulee olla henkilökohtaista ja opiskelijat on kohdattava yksilöinä. Avoimen yliopiston tutkinto-oikeus ei tue tätä mallia, vaan uhkaa hajauttaa opetusta, etäännyttää opiskelijoita akateemisesta yhteisöstä ja sysätä vastuun oppimisesta yksin opiskelijalle. Samalla vaarantuu opetuksen laatu ja heikkenevät jo valmiiksi niukat resurssit.
Lisäksi esitys synnyttää oikeudellisesti ja hallinnollisesti vaikeita kysymyksiä: mikä on tutkinto-opiskelijan asema avoimessa yliopistossa? Miten varmistetaan opintososiaaliset oikeudet, edustus ja yhdenvertainen kohtelu? On kestämätöntä luoda tilanne, jossa opiskelijoilla on velvollisuuksia, mutta ei samanlaisia oikeuksia kuin muilla.
Me opiskelijat vaadimme, että Lapin yliopisto vastustaa hallituksen esitystä avoimen yliopiston tutkinto-oikeuden laajentamisesta. Maksuton, saavutettava ja yhdenvertainen korkeakoulutus on arvo, josta meidän ei tule luopua – ei nyt eikä tulevaisuudessa.
Allekirjoittajat
Mariel Tähtivaara, hallituksen puheenjohtaja, Lapin yliopiston ylioppilaskunta (LYY)
Daniel Marenk, hallituksen puheenjohtaja,Artikla ry
Atte Järvelin, hallituksen puheenjohtaja, Diverssi ry
Inari Turkia, hallituksen puheenjohtaja, Kosmos Buran ry
Mila Koponen, hallituksen puheenjohtaja, Jalot Villit ry
Emma Jylhä, hallituksen puheenjohtaja, Lapikas ry
Emmi Huhtala, hallituksen puheenjohtaja, Lastu ry
Siiri Kujala, hallituksen puheenjohtaja, Lyhty ry
Joni Lahtinen, hallituksen puheenjohtaja, Remburssi ry
Jasmin Kaarnivuo, hallituksen puheenjohtaja, TAO ry
Lapin yliopiston ylioppilaskunta
Vetoomus Taiteiden tiedekunnan dekaanille: AVM-koulutusohjelman opetus laatu.
25.10.2024 by AVM
Arvoisa Taiteiden tiedekunnan dekaani,
Haluamme kiinnittää huomionne audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman nykytilaan ja siihen liittyviin ongelmiin, jotka ovat aiheuttaneet huolta AVM-opiskelijoiden keskuudessa. Koemme nyt ajankohtaiseksi nostaa esiin opiskelijoiden näkemykset koulutusohjelmassa pitkään jatkuneesta tyytymättömyydestä opetuksen laatuun. Nostamme esiin kolme kohtaa, jotka haluaisimme esittää tiedekunnan toiminnan valvojalle.
1. Vaadimme
Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmalta puuttuu tällä hetkellä selkeä ja johdonmukainen opetuksellinen strategia. Koulutusohjelman tavoitteet tulee määritellä ja viestiä selkeästi, jotta opiskelijat ymmärtävät, mihin tutkinto johtaa. Nyt päämäärät eivät ole riittävän selkeästi määriteltyjä, ja herää kysymys, onko opetuksessa tarpeeksi konkreettisia toimia minkään päämäärien saavuttamiseksi. Vaadimme koulutusohjelmalta selkeää visiota siitä, millaista osaamista ja ammattitaitoa opiskelijoilta odotetaan valmistumisen jälkeen ja selkeätä muutosta opetussuunnitelmaan tukemaan näitä tavoitteita. Opetusstrategiassa tulisi huomioida nyt opiskelijoilta tulleita huolenaiheita, sekä mahdollisesti myöhemmin järjestettävästä laajemmasta AVM-koulutusalan kuulemisessa ilmi tulevia huomioita.
2. Huolenaiheemme
Työelämävalmiudet: Opiskelijat ovat kokeneet epävarmuutta siitä, miten nykyinen koulutus valmistaa työelämään. Konkreettisen osaamisen ja vahvojen työelämäverkostojen puute eivät vastaa riittävästi työelämän tarpeisiin.
Käytäntöpainotteisen työn vähyys: Yliopiston tarjoama kalusto jäävät alikäytetyiksi opetuksessa. Monet opiskelijat ovat saaneet tarvitsemansa käytännön kokemuksen vasta osallistuttuaan järjestötoimintaan, ei opetussuunnitelman mukaisissa harjoituksissa.
Opiskelijoiden vaikuttamista ei kannusteta, eikä opetuslaatua haluta kehittää: Opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksia opetuksen kehittämiseen ei ole tuettu riittävästi. Vuoden 2019 aloite opetuslaadun kehittämiseksi jätettiin huomiotta, eikä sen seurauksena tapahtunut mitään muutoksia. Tämä on jättänyt opiskelijat tuntemaan, ettei meidän huoliamme oteta huomioon opetuksen laadun parantamisessa. Opetuksen laadussa on yhä edelleen parantamisen varaa.
3. Ehdotuksemme
Laajamittainen selvitys: Ehdotamme, että koulutusohjelman nykytilasta tehdään laajamittainen selvitys, joka toteutetaan kyselynä nykyisille ja entisille opiskelijoille sekä opettajille. On tärkeää, että kyselyyn voi vastata myös anonyymisti, jotta saadaan mahdollisimman rehellistä ja kattavaa palautetta.
Keskustelutilaisuus: Toivomme myös koko koulutusohjelman yhteistä keskustelutilaisuutta, jossa voitaisiin käydä avointa keskustelua ohjelman tulevaisuudesta. Keskustelutilaisuuden toivomme järjestettävän teidän johdollanne, jotta voisimme yhdessä etsiä ratkaisuja näihin ongelmiin.
Toivomme, että nämä ehdotukset otetaan vakavasti ja että tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään pikaisesti.
Ystävällisin terveisin,
Audiovisuaalisen mediakulttuurin entiset ja nykyiset opiskelijat